Vad livet har lärt mig (light-version)

daydreambig kopia

Jag har en egen religion. Jag kallar den ”Live and Learn” – Lev och Lär. Det innebär inte att jag inte tror på en högre makt – för det gör jag.  Men: Att leva livet som det kommer – det är den bästa läraren, tycker jag. Det kan också kallas självkännedom, för under resans gång lär jag mig om mig själv och kan slänga bort gammalt bagage allteftersom tiden går och utmaningarna ger mig djupare och djupare insikter om livet.
Mitt mål: Att använda mina erfarenheter i kombination med min kreativitet och förhoppningsvis inspirera och hjälpa andra att se sitt ljus.

Jag kommer här att kortfattat presentera några av de insikter jag, hittills, fått i mitt liv:

 1. Livet är kort.
  ”Kortare än du tror”, säger min mamma, som är i akt 3 av detta liv. Värt att notera, tycker jag. Ta det lugnt, men ta vara på det liv du har!
 2. Se till att ha 1-2 riktigt nära vänner.
  Kan även vara familjemedlemmar. Har du det kan du klara ALLT i livet, även de stunder då du tror allt är över. Och du är lika värdefull för dem!
 3. Lev ett liv utan stress. Stressens inverkan på våra organ och mentala hälsa är förödande. Det dödar din livsglädje, förändrar din personlighet till det sämre (du blir odräglig, oempatisk och tar dumma beslut) och påverkar hjärnans kognitiva funktioner. (Exempelvis krymper Hippocampus av för mycket stresshormon; ditt minne blir kraftigt försämrat – du blir ”dement”! Fråga mig – jag vet!)
 4. Stäm av med Gud/Universum då och då. Är du på ”rätt” väg i tillvaron? (Obs! ”Rätt väg” innebär inte ”räkmacka-glid”, utan att det känns rätt i hjärta och maggrop även när tillvaron är tuff.) Fråga dig själv: Hur mår jag – egentligen? Behöver jag ställa om kompassen? Var inte rädd för förändringar! De är ofta både helande och renande för själen!
 5. Ha roligt och skratta så ofta du kan. Livsglädje är en sann Guda-gåva. Jag har lärt mig att aldrig ta den för given.  (Ord från en som upplevt en del trauman…) Jag är född med en inneboende positivitet, och försöker alltid hitta tillbaka till den när jag mår kasst. Det hjälper också att ha halvgalna, roliga vänner, som också älskar att skratta!
 6. Lita på att livet vill dig väl. Jag tror allt har en mening, även om jag inte alltid ser det när jag är mitt inne i en utmaning. I efterhand, när jag kommit över på andra sidan av ett trauma, kan jag i ödmjukhet se vad jag skulle lära mig av det hela.
 7. Kämpa inte emot livet. När en stor våg sköljer över dig – våga följa med. Acceptera saker och ting som de är, just i detta ögonblick. ”Så här är det”. Ur den insikten får du kraft. Simmar du mot strömmen blir du till slut utmattad. Ta in det som händer och landa på din nya plattform i tillvaron. Var inte rädd. (Se punkt 2 och 6.)
  (Obs! Att acceptera betyder inte att ”ge upp”. Jag förstår inte varför en del människor tror det!) 🙂
 8. Jo, jag vill vara lycklig! Att känna lycka är viktigt för mig. Mest lycka känner jag när jag tänker på allt underbart jag har i mitt liv. Min familj (speciellt min fina, kloka dotter!), mina härliga vänner, och att jag överlevde min olycka, är de största gåvorna (Och min lilla vovve, förstås!). Men jag är också oerhört tacksam för att att jag bor i Sverige, har en fin lägenhet, mat på bordet, kan resa, har ett roligt jobb osv. Den dag jag tar människor och saker för givna, försvinner min känsla av lycka.
  Den människa som ”har allt”, men inte uppskattar det, kan nog aldrig bli riktigt lycklig.
 9. Se på människor med kärlek. (Så mycket du har förmåga till.) Ha tålamod med andra människors åsikter, fördomar, tyckande. Kom ihåg att vi alla går självkännedomens och lärandets väg genom livet. Var själv en bra förebild.
 10. Tro på dig själv! Lyssna alltid på din inre röst. Bara du vet vad som är bäst för just dig. Det finns många ”gurus” i vår värld; människor som vill tala om för dig att du inte är tillräckligt bra som du är, eller som kan ”hjälpa dig” till insikt/hälsa/ett bättre liv osv (Kostar ofta en del pengar!) Kom ihåg att du är helt perfekt i detta ögonblick, precis som du är. Gör det bästa du kan och har förmåga till, just nu. Det räcker. Och du, viktigast av allt: Var rädd om dig!

En kommentar på “Vad livet har lärt mig (light-version)

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: