Hjärnan älskar att ha roligt!

536E369E-3F65-4AFA-80CF-0C7A4EB7D39B
”Neurobics” när det är som bäst! (?)


Att ha roligt i livet är inte bara befrämjande för själen – för hjärnan är det rena rama hälsokuren. Positiv stimulans gör att hjärnan fungerar bättre: risken för depression minskar och vårt minne förbättras.

– Hjärnan är som en muskel; den behöver träna för att hålla sig i form, säger Rolf Ekman, professor emeritus i neurokemi med särskilt intresse för psykosocial stressproblematik.

– Har vi roligt under träningen kan hjärnan lättare ta till sig den nya kunskapen. Och det bästa av allt: Hjärnans kapacitet ökar med åldern. Man blir smartare när man blir äldre. Ungdomar använder mest höger hjärnhalva medan äldre använder båda hjärnhalvorna i större omfattning. Ungdomar är snabbare i hjärnan, men gör oftare fel.

Den nya Hjärnåldern

Rolf Ekman har kommit till Dalheimers hus på inbjudan av Göteborgs Frivilligcenter. Det är många som har kommit för att lyssna på hans föreläsning om hur miljö och livsstil påverkar vårt mentala välbefinnande under livets olika skeden.

Rolf E
Rolf Ekman, professor emeritus på Göteborgs Universitet.

Själv har han passerat pensionsåldern och hans vitalitet vittnar om att han tränar både hjärna och kropp aktivt. Fysisk träning är nämligen en annan viktig ingrediens i receptet för välbefinnande, något han ofta återkommer till under kvällen.

– Vi är inne i den nya Hjärnåldern, säger Rolf. För tio år sedan visste vi inte så mycket om hur hjärnan egentligen fungerar. Man trodde hjärnan var intakt upp till 20-årsåldern, för att sedan successivt dö, så att säga. Nu vet vi att hjärnan bildar nya celler under hela livet.

”Use it or lose it”

Synapserna är formbara. Han jämför hjärnan med en muskel som kan tränas. Man kan till exempel förbättra koordinationen, minnet och kunskapen inom ett specifikt ämnesområde och har man dessutom roligt när man tränar, skapas en kemi i hjärnan som gör att man minns saker bättre. Men för att behålla de nya förmågorna måste man fortsätta öva, annars tappar man dem. ”Use it or lose it!”

Hur tränar man då hjärnan på bästa sätt? Ja, hjärngympa, eller ”Neurobics”, som Rolf skämtsamt kallar det, kan se ut på olika sätt.

– Numerisk träning under tidspress är bra för hjärnan. Men det är viktigt att man bara tävlar mot sig själv, säger Rolf. Högläsning, Sudoku, jonglering med bollar, att lära sig spela ett nytt instrument, ja, allt sådant gör att hjärnkapaciteten ökar.

Motion viktigt

Vi kan också optimera förutsättningarna för hjärnhälsa genom att ha ett bra socialt liv, se till att vi får en god sömn, byta miljö då och då, inte utsättas för alltför mycket stress och genom att sköta vår fysiska hälsa; alltså äta bra mat och motionera regelbundet.

– Att motionera är jätteviktigt för både kroppen och hjärnan, menar Rolf. Fysisk träning förbättrar både den mentala och den emotionella hälsan; blodcirkulationen ökar och risken för att drabbas av depression minskar. Och vi håller oss unga. Det är faktiskt bevisat att fysisk träning gör människan tio år yngre!

emzan
Motion håller oss unga!


Stimulans genom tankekraft

Hur är det då för oss som har ett rörelsehinder och kanske inte kan utföra några fysiska aktiviteter. Är det helt kört för oss? Självklart inte!
Rolf visar en overheadbild med två foton av hjärnor i tvärsnitt. Båda har färgglada ”fläckar” på samma ställe, fläckar som visar aktiviteten i just det området i hjärnan.

– Här ser vi hur hjärnan ser ut när vi motionerar. Skillnaden är att personen med hjärnan till vänster verkligen tränar fysiskt, medan personen till höger bara tänker att han eller hon motionerar.

Så, genom att bara fantisera om hur man rör sina muskler, kan man alltså stimulera deras nervbanor i hjärnan. Detta är en ny kunskap som man kan hoppas kommer att börja användas inom rehabiliteringen av neurologiskt sjuka och skadade.

Marie Anthony, tidskriften ”Framsidan” nr 2/2008

 

En kommentar på “Hjärnan älskar att ha roligt!

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: